Menyország

Menny
Arni Ibsen izlandi író komédiája, leginkább tragikomédiája hat fiatal hétvégi kiruccanásáról szól, egy kölcsönkapott nyaralóban. A cselekmény egyetlen nap leforgása alatt játszódik le; szombat reggeltől, vasárnap reggelig, melyben végignézhetjük a mai 'típus' fiatalok kikapcsolódás-módját. Esznek, szexuális életet élnek, legfőképp isznak, jót derülnek saját 'szellemi' szegénységükön, s ha történik is változás, legfeljebb csak annyi, hogy a buli után párban ugyan, de más-más társsal távoznak. Reménysugár csupán egy szereplővel kapcsolatban csillan fel, a talán legszerencsétlenebb, legelkényeztetettebb és személyiségében legelmaradottabb fiatal szembesül saját magával, és talán hosszú-hosszú idő múltán megváltozik. Ez persze lehetőség, amely minden fiatalnak megadatik, az ő dolga, hogy él-e vele.
Ezt a színpadi művet így foglalnám össze röviden: Tükör a mai fiataloknak, mely segíti őket egy tartalmasabb élet elérésében.
A dolog pikantériájához más is hozzájárul: a szerző a színpadot két részre bontja, megosztva ezzel nemcsak a történéseket, hanem a nézőket is.
Az egyik térfélen, a nyaraló teraszán, a 'kinti' jelenetek játszódnak, míg a nyaraló amerikai konyhájában a benti történések kapcsolják össze a darabot egy egységgé. Az előadás két felvonása közötti szünetben a nézők helyet cserélnek, így kiegészítik információikat a másik oldalon látottakkal. A színészeknek pedig nincs más dolguk, mint még egyszer eljátszani ugyanazt.
Remek színészi lehetőség, a közönségnek pedig rendhagyó színházi élmény, sok-sok nevetéssel.

ARNI IBSEN: MENNYORSZÁG

Szereplők:

Steinunn - Kovács Éva Rebecca
Unnur - Mérai Katalin mv.
Anita - Tarjányi Alexandra
Beggi - Almási Sándor mv.
Gudjon - Gulyás Ádám
Triggvy - Tóth Zoltán

Rendező: Csáki Rita
Rendezőasszisztens: Lehotka Judit Zolka
zene: Gallai Péter